Workshop bier brouwen

Brouw je eigen bier en leer goed bier proeven

Een cursus van 6 uur voor iedereen die meer wil weten van bier.
Voelen, kijken, ruiken en proeven.

Voor groepen vanaf 10 personen.Workshop bier brouwen

Tijdens de workshop bierbrouwen brouw je je eigen bier! We brouwen met een kleine brouwketel waar goed duidelijk wordt hoe het brouwproces in z’n werk gaat. Je kunt zelf meedoen en het is makkelijk thuis te herhalen als je dat wilt.
Je leert in de workshop hoe bier wordt gebrouwen en je gaat zelf aan de slag. Ook is er aandacht voor de gebruikte ingrediënten en de verschillende bierstijlen.

Verder ga je natuurlijk bier proeven. We gaan verschillende proeverijen houden. Eerst gaan we testen hoe goed je kunt proeven. Je krijgt drie glazen bier te proeven waarvan één anders is dan de andere twee. Aan jou de taak om te proeven welke.
Tussen de middag is er een heerlijke lunch en gaan we enkele bieren wat uitgebreider proeven. Je leert bier te proeven door te kijken, te ruiken en te proeven. We maken een proefnotitie en een smaakbeeld van de geproefde bieren.

workshop brouwen

PROGRAMMA WORKSHOP BIERBROUWEN

– workshop bier brouwen: bier leren brouwen, historie van het bier, ingrediënten, recepten, bierstijlen, mouten, brouwproces, vergisten
– verschillende bierproeverijen
– lunch
– borrel

In de workshop bierbrouwen is er aandacht voor theorie maar je gaat vooral ook zelf aan de slag. We gaan een eigen bier brouwen en verder zullen we verschillende bieren proeven en beoordelen.

BIER BROUWEN

We gaan zelf een bier brouwen met de Brumas BrauEule, een professionele microbrouwerij. Het brouwen bestaat uit het schroten van de mout, maken van een beslag, maischen, filteren, koken van de wort, hop toevoegen en klaren van de wort.

MEER OVER BIER

Verder kom je van alles te weten over mouten, het proces van het bierbrouwen en het vergisten. Ook gaan we dieper in op de ingrediënten die worden gebruikt: water, mout, hop, gist en kruiden. Je leert hoe ingrediënten worden gebruikt om verschillende smaken te verkrijgen. We gaan ook kijken naar de verschillende bierstijlen die er zijn en hoe deze worden gemaakt.

ETEN EN DRINKEN

We gaan verschillende bieren proeven. Je leert wat proeven eigenlijk is en hoe je dit het beste doet. We maken smaaknotities en een smaakbeeld van de bieren.
’s Ochtends beginnen we met een kleine test: kun jij uit drie bieren het afwijkende bier herkennen?
’s Middags is er een uitgebreide lunch.
Aan het eind van de dag is er nog tijd om wat na te praten onder het genot van een eigen gebrouwen bier.

LOCATIES WORKSHOPS BIERBROUWEN

  • Landgoed Hackfort in Vorden
  • Op locatie


De workshop bierbrouwen wordt gegeven door Geerart van Doorn, Zytholoog/biersommelier, brouwer van Hackfort Bier en brouwmeester in de brouwerij van het Nederlands Openluchtmuseum.

De workshop duurt circa zes uur inclusief lunch, bierproeverij en borrel.


Naast de uitgebreide workshops brouwen, kun je ook een bierproeverij (met of zonder hapjes) boeken.