Nieuwe etiketten Hackfort Bier

Jarenlang waren de etiketten van Hackfort Bier gewoon adreslabels die ik zelf kon uitprinten. Handig en goedkoop, maar wel bewerkelijk.

Nu er meer Hackfort Bier wordt gebrouwen en er dus meer flessen van een etiket moeten worden voorzien, werd het tijd voor een gedrukt etiket. Voordeel is dat deze etiketten met de BenchMate etiketteermachine kunnen worden aangebracht en dat scheelt weer tijd.

Om duidelijk te maken dat Hackfort Bier nog steeds in kleine batches wordt gebrouwen, wordt de brouwdatum met een stempel handmatig op ieder flesje aangebracht. Hackfort Bier blijft een kleine en ambachtelijke brouwerij.

Nieuw etiket Hackfort Blond bier – fles Apo Vichy 25cl

Nieuw etiket Hackfort Donker bier – fles Apo Vichy 25cl

Toelichting etiket Hackfort Bier

Er staat veel informatie op het etiket, deels wettelijk verplicht. Ik licht hieronder toe wat er staat en waarom.

Hackfort Donker bier is nieuw sinds oktober 2018. Er was dus eerst een etiket voor Blond bier, daarna voor Donker. Op dat laatste etiket staan nog wat extra zaken die niet op het eerste stonden.

Naam
Hackfort
Dit is de naam van het bier, naar het gelijknamige landgoed in Vorden.

Beschrijving
Blond Bier – Uit de Achterhoek
Dit vertelt je wat voor bier het is en waar het vandaan komt. Hackfort Blond is dus blond bier van een landgoed in de Achterhoek.

Traditie
Sinds 1770
Landgoed Hackfort is een oud landgoed. De eerste vermeldingen zijn uit de 14e eeuw. Vanaf de 17e eeuw tot aan de jaren ’80 van de 20e eeuw is het landgoed bewoond geweest door de familie Van Westerholt. In 1770 schreef de baron over het Hackfort Bier en dat dat het beste was uit de gehele omgeving. Er is weinig veranderd… Nou ja, oordeel zelf.
Het Hackfort Bier dat nu wordt gemaakt borduurt dus verder op een lange traditie.

Gekleurd vlak aan de rechterkant van het etiket.
Brouwdatum

Datumstempel. Handmatig aangebracht op ieder flesje.
De notatie is 6-cijferig, bijvoorbeeld 180524. Dit is 24 mei 2018. Hackfort Bier krijgt de tijd om rustig te vergisten en te rijpen in de tanks voordat het wordt gebotteld. De botteldatum is doorgaans 4 tot 5 weken na de brouwdatum.

Kasteel
Gestileerde afbeelding van kasteel Hackfort.

Declaraties aan de linkerkant van het etiket
Hier staat meer informatie over het bier en de brouwerij: inhoud van de fles, alcoholpercentage, bitterheid in EBU, leeftijdsaanduiding, ingrediënten, adres van de brouwerij, nagisting op fles en de houdbaarheid. Op het etiket van het donkere bier staat bovendien dat er €0,10 statiegeld op de fles zit. Dit geldt ook voor het blonde bier maar staat er nog niet op.